КАНАРАТА УЧИЛИЩЕ ПО ОЦЕЛЯВАНЕ

ОСНОВИ ПО ОЦЕЛЯВАНЕТО – НИВО 2

ОСНОВИ ПО ОЦЕЛЯВАНЕТО – НИВО 2

Записване най-късно до 14 дни преди началната дата на курса:

Дни
Часа
Минути
Секунди
СТАРТ – 9 часа сутринта. Оглед на групата преди заминаване за обучителния лагер – набавяне на лиспващо оборудване от магазина на Канарата или недопускане до курса. Среща пред: Стадиона на гр. Трявна.
 1. Приветствия в класната „стая” на лагера. 2. Изграждане на собствени заслони за вечерта, помощ от инструктора, ако е необходимо. 3. Изготвяне на огън и подслон – събиране на дърва, обработване на дърва, запалване на огън, изготвяне на подслон. 4. Теория – правилата за оцеляване – сценарии, ситуации, комплект за оцеляване, оборудване и др. Вечер: Разлика между оцеляването и бушкрафта.
ДЕН 1: ОГЪН и БЕЗОПАСНОСТ Теория и умения за боравене с нож и инструкции по безопасност. ОГЪН: 1. Обработване на запалителни материали и дърво с нож, брадва или мачете.
 1. Изготвяне на запалителни материали като стружки, пера, разпалки, разпалване и набиране на дърва за огрев. Управление на огъня. Видове разпалки: кора, мъртва дървесина, мазнина, смола, кора от сребърна бреза и др.
 2. Стартиране на огън – 3 начина. Запалка, магнезиева пръчка, теория за разпалване с кремък и стомана и други начини.
 3. Видове огън.
 4. Всеки прави собствен огън.
ЗАСЛОН
 1. ВИДОВЕ ЗАСЛОНИ – брезент, баша, хамак, палатка, подслон за оцеляване, облекло и пластове.
 2. Създайте подслон заедно.
 3. Дефлектори.
 4. Как да се стоплим в заслон.
 5. Къде да се издигне подслон, безопасност, видимост, падащи дървета, опасни животни.Спални изолации и легла.Вечерно време – направете каубойски легла. Ден 2 – ВОДА И СИГНАЛИЗАЦИЯ Вода ВОДНИ ИЗТОЧНИЦИ, пренасяне, пречистване. 2. Демонстрация на оборудване за вода и методи за пречистване. 3. Практика. 4. Храна или вода? 5. Проверете източниците на вода. Сигнализиране
 6. Видове сигнализация на SOS: свирки и шум, светлина, отражение, огън и дим, знаци.2. Изградете статив за кула за сигнализация на дим. 3. Самолетно огледало и демонстрация, правила за забелязване при лагеруване. 4. Сигнали с ръце и тяло.
Вечерно време премахване на спалните чували. Ден 3 Индивидуален изпит, но в група. Намаляне на оборудването и облеклото до основно: 1. Проверка на уменията за подслон: изграждане на свой собствен подслон. 2. Огневите умения – запалване на огъня и подръжка. 3. Сигнални умения.

Начално и крайно време:

Тридневният курс започва в 09:00 часа на началната дата и обикновено завършват между 16:00 и 18:00 часа на крайната дата.

Храна:

Моля, не носете никаква храна, тъй като тя ще бъде предоставена за вас, моля, уведомете ни, когато резервирате курса, ако имате някакви диетични изисквания, ние можем да се погрижим за почти всички изисквания, стига да знаем предварително.

Местоположение:

Въпреки че е възможно да стигнем до някои от нашите места за обучение с обществен транспорт, поради самия характер на преподаваните курсове има известна необходимост от отдалеченост по отношение на много лагери.

Следователно за някои лагери може да е необходимо да ви извозим с наш превоз или да трябва да наемете такси, за не дълго разстояние. Всички курсове са базирани на открито, не се притеснявайте, това не е лагер за отслабване, няма дълги преходи или планини за изкачване, ние искаме да се забавлявате и да се учите. Все пак е възможно да се наложи да извърште кратък преход пеша до лагера.

СПИСЪК НА НУЖНОТО ОБОРУДВАНЕ ЗА МНОГОДНЕВЕН КУРС След потвърждаване на вашата резервация ще ви бъде предоставен пълен и подробен списък с оборудването, заедно с конкретни указания. Като минимум обаче, за да бъдетет допуснати до курса ще трябва да носите със себе си някои основни комплекти като: Водоустойчиво яке и панталон (в допълнение на нормален панталон и яке подходящи за лагеруване в природата). Подходящи обувки за лагеруване и планинарство. Нож – ножът трябва да е несгъваем (фиксирано острие), пълен танг (задната част на острието, която е скрита в дръжката, трябва да достига до края на дръжката), дължина на самото острие не танга: мин. 7 см, препоръчително поне 12 см. Дебелина на острието поне 3 мм. Челник или фенер. Менче или походна тенджера за готвене. В допълнение можете да си носите и пълен походен комплект за готвене за ваше удобство. Чаша за пиене: трябва да е подходяща за поставяне върху огън, например от алуминий. Бутилка за вода:  трябва да е подходяща за поставяне върху огън, например от алуминий. Спален чувал: подходящ за сезона. Бивак Сак (биви сак). Баша или Брезент – това е специално походно платнище, което е водустойчиво или баша. Комплект за оцеляване – ако разполагате с такъв, ако не – не е задължително. Магнезиева пръчка за запалване на огън и страйкър. Паракорда 550 или здрава връв – минимум 30 метра (не дебело въже). Подходяща раница за да съберете оборудването си. Работни или предпазни ръкавици. Допълнително бельо и дрехи, които можете да носите на поход за нужния период 3 или 6 дена. Лични хигиенни принадлежности: паста и четка за зъби, тоалетна хартия, мокри кърпички или начин за измиване, сапун за три или шест дена. При студено време: топли дрехи и якета, топли чорапи, шапки и ръкавици. Не се притеснявайте, ако не разполагате с всичко необходимо, ние ще можем или да ви предоставим информация откъде да си го закупите или ще можем да ви го продадем на място.


Началните дати на следващите курсове са: 25.03.22; 8.04.22; 29.04.22; 13.05.22; 27.05.22; 10.06.22; 24.06.22

Това е по-подробен курс по основни умения за оцеляване в дивата природа. Ще бъдете на къмпинг за две нощи на открито и вашата решителност да се справите с по-сериозни предизвикателства ще бъде изпитвана през цялото времетраене на курса, като спане с ограничен комфорт и по-опростен избор на храна и приготвянето и. Това е в допълнение на 6 до 8 часа ежедневни практически и теоретични уроци, които ще получавате и ще включват пълната теоретична презентация по основи на оцеляването в дивата природа, както и умения за изграждане на огън от нула до уверени умения за подготовка, стартиране и управление на огъня, издигане на подслон както в къмпинг стил, така и до авариен подслон, направен от природни ресурси, пречистване на вода, сигнализация за помощ и издигане на по-големи аварийни сигнални структури и употреба. Също така ще трябва да издържите изпит в последния си ден, за да убедите инструктора, че можете напълно сами да издигнете аварийно убежище, да запалите и поддържате огън с надеждни средства за запалване на огън и, че можете да създадете поне едно опростено сигнално устройство за помощ. При условие, че сте в състояние да докажете, че сте разбрали основите на курса и сте изпълнили всички задачи, Канарата – Училище по Оцеляване ще ви издаде н официален сертификат за успешно завършен курс. Също така ще постигнете минималните основни умения по оцеляване за кратък период от време в дивата природа. Въпреки, че това е много сериозен и тежък курс по основи в оцеляването, ние ви препоръчваме по-късно да се запишете на по-подробен и всеобхватен курс по оцеляване, който в крайна сметка ще затвърди вашите умения и знания по оцеляване и ще ви подготви за ситуация на оцеляване в отдалечена среда или рискова ситуация при приключения на открито. Деца между 8 и 15 години са добре дошли, но трябва да бъдат придружени от поне един възрастен, който участва в курса. Максимум 2 непълнолетни на 1 възрастен, освен ако не е организирана група с упълномощен настойник. Предупреждаваме, че къмпингуването през нощта и всички допълнителни дейности, включващи готвене и грижи за подслон и огън, извън класовете на курса, могат да се окажат малко по-трудни за по-малките деца – моля, уверете се, че ако ще участвате в този курс заедно с непълнолетен, че детето ви е физически в състояние да лагерува в минимални условия и извършва физически дейности в дивата природа в продължение на 3 дни. Минимум 4 участника срещу стандартна такса за всеки. Ако не сме събрали пълния брой, можете да поръчате частно обучение, за един човек или по-малко лица с договорена такса – обадете ни се на 0892 278 999.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Получавай новини за услугата

Избери курс

Канарата предлага различни видове курсове по оцеляване и допълнителни услуги.

*За провеждане на курсовете е необходим минимум брой участници според посочените по горе. След запазване на място от ваша страна ще бъдете информирани най-късно до 24 часа след крайната дата на записване дали курсът ще се проведе.  **Вижте Правилата и Общите Условия за участие

Остави отзив

  Имe
  Фамилия
  Email
  Телефон
  Тема
  Съобщение