КАНАРАТА УЧИЛИЩЕ ПО ОЦЕЛЯВАНЕ

ОСНОВИ ПО ОЦЕЛЯВАНЕТО – НИВО 2

ОСНОВИ ПО ОЦЕЛЯВАНЕТО – НИВО 2

Записване най-късно до 14 дни преди началната дата на курса:

Дни
Часа
Минути
Секунди
СТАРТ – 9 часа сутринта. Оглед на групата преди заминаване за обучителния лагер – набавяне на лиспващо оборудване от магазина на Канарата или недопускане до курса. Среща пред: Стадиона на гр. Трявна.
 1. Приветствия в класната „стая” на лагера. 2. Изграждане на собствени заслони за вечерта, помощ от инструктора, ако е необходимо. 3. Изготвяне на огън и подслон – събиране на дърва, обработване на дърва, запалване на огън, изготвяне на подслон. 4. Теория – правилата за оцеляване – сценарии, ситуации, комплект за оцеляване, оборудване и др. Вечер: Разлика между оцеляването и бушкрафта.
ДЕН 1: ОГЪН и БЕЗОПАСНОСТ Теория и умения за боравене с нож и инструкции по безопасност. ОГЪН: 1. Обработване на запалителни материали и дърво с нож, брадва или мачете.
 1. Изготвяне на запалителни материали като стружки, пера, разпалки, разпалване и набиране на дърва за огрев. Управление на огъня. Видове разпалки: кора, мъртва дървесина, мазнина, смола, кора от сребърна бреза и др.
 2. Стартиране на огън – 3 начина. Запалка, магнезиева пръчка, теория за разпалване с кремък и стомана и други начини.
 3. Видове огън.
 4. Всеки прави собствен огън.
ЗАСЛОН
 1. ВИДОВЕ ЗАСЛОНИ – брезент, баша, хамак, палатка, подслон за оцеляване, облекло и пластове.
 2. Създайте подслон заедно.
 3. Дефлектори.
 4. Как да се стоплим в заслон.
 5. Къде да се издигне подслон, безопасност, видимост, падащи дървета, опасни животни.Спални изолации и легла.Вечерно време – направете каубойски легла. Ден 2 – ВОДА И СИГНАЛИЗАЦИЯ Вода ВОДНИ ИЗТОЧНИЦИ, пренасяне, пречистване. 2. Демонстрация на оборудване за вода и методи за пречистване. 3. Практика. 4. Храна или вода? 5. Проверете източниците на вода. Сигнализиране
 6. Видове сигнализация на SOS: свирки и шум, светлина, отражение, огън и дим, знаци.2. Изградете статив за кула за сигнализация на дим. 3. Самолетно огледало и демонстрация, правила за забелязване при лагеруване. 4. Сигнали с ръце и тяло.
Вечерно време премахване на спалните чували. Ден 3 Индивидуален изпит, но в група. Намаляне на оборудването и облеклото до основно: 1. Проверка на уменията за подслон: изграждане на свой собствен подслон. 2. Огневите умения – запалване на огъня и подръжка. 3. Сигнални умения.

<span id=“basic-info“></span>

СПИСЪК НА НУЖНОТО ОБОРУДВАНЕ ЗА МНОГОДНЕВЕН КУРС След потвърждаване на вашата резервация ще ви бъде предоставен пълен и подробен списък с оборудването, заедно с конкретни указания. Като минимум обаче, за да бъдетет допуснати до курса ще трябва да носите със себе си някои основни комплекти като: Водоустойчиво яке и панталон (в допълнение на нормален панталон и яке подходящи за лагеруване в природата). Подходящи обувки за лагеруване и планинарство. Нож – ножът трябва да е несгъваем (фиксирано острие), пълен танг (задната част на острието, която е скрита в дръжката, трябва да достига до края на дръжката), дължина на самото острие не танга: мин. 7 см, препоръчително поне 12 см. Дебелина на острието поне 3 мм. Челник или фенер. Менче или походна тенджера за готвене. В допълнение можете да си носите и пълен походен комплект за готвене за ваше удобство. Чаша за пиене: трябва да е подходяща за поставяне върху огън, например от алуминий. Бутилка за вода:  трябва да е подходяща за поставяне върху огън, например от алуминий. Спален чувал: подходящ за сезона. Бивак Сак (биви сак). Баша или Брезент – това е специално походно платнище, което е водустойчиво или баша. Комплект за оцеляване – ако разполагате с такъв, ако не – не е задължително. Магнезиева пръчка за запалване на огън и страйкър. Паракорда 550 или здрава връв – минимум 30 метра (не дебело въже). Подходяща раница за да съберете оборудването си. Работни или предпазни ръкавици. Допълнително бельо и дрехи, които можете да носите на поход за нужния период 3 или 6 дена. Лични хигиенни принадлежности: паста и четка за зъби, тоалетна хартия, мокри кърпички или начин за измиване, сапун за три или шест дена. При студено време: топли дрехи и якета, топли чорапи, шапки и ръкавици. Не се притеснявайте, ако не разполагате с всичко необходимо, ние ще можем или да ви предоставим информация откъде да си го закупите или ще можем да ви го продадем на място.
Началните дати на следващите два курса: 2 април 2021 г. или 9 април 2021 г.
Това е по-подробен курс по основни умения за оцеляване в дивата природа. Ще бъдете на къмпинг за две нощи на открито и вашата решителност да се справите с по-сериозни предизвикателства ще бъде изпитвана през цялото времетраене на курса, като спане с ограничен комфорт и по-опростен избор на храна и приготвянето и. Това е в допълнение на 6 до 8 часа ежедневни практически и теоретични уроци, които ще получавате и ще включват пълната теоретична презентация по основи на оцеляването в дивата природа, както и умения за изграждане на огън от нула до уверени умения за подготовка, стартиране и управление на огъня, издигане на подслон както в къмпинг стил, така и до авариен подслон, направен от природни ресурси, пречистване на вода, сигнализация за помощ и издигане на по-големи аварийни сигнални структури и употреба. Също така ще трябва да издържите изпит в последния си ден, за да убедите инструктора, че можете напълно сами да издигнете аварийно убежище, да запалите и поддържате огън с надеждни средства за запалване на огън и, че можете да създадете поне едно опростено сигнално устройство за помощ. При условие, че сте в състояние да докажете, че сте разбрали основите на курса и сте изпълнили всички задачи, Канарата – Училище по Оцеляване ще ви издаде н официален сертификат за успешно завършен курс. Също така ще постигнете минималните основни умения по оцеляване за кратък период от време в дивата природа. Въпреки, че това е много сериозен и тежък курс по основи в оцеляването, ние ви препоръчваме по-късно да се запишете на по-подробен и всеобхватен курс по оцеляване, който в крайна сметка ще затвърди вашите умения и знания по оцеляване и ще ви подготви за ситуация на оцеляване в отдалечена среда или рискова ситуация при приключения на открито. Деца между 8 и 15 години са добре дошли, но трябва да бъдат придружени от поне един възрастен, който участва в курса. Максимум 2 непълнолетни на 1 възрастен, освен ако не е организирана група с упълномощен настойник. Предупреждаваме, че къмпингуването през нощта и всички допълнителни дейности, включващи готвене и грижи за подслон и огън, извън класовете на курса, могат да се окажат малко по-трудни за по-малките деца – моля, уверете се, че ако ще участвате в този курс заедно с непълнолетен, че детето ви е физически в състояние да лагерува в минимални условия и извършва физически дейности в дивата природа в продължение на 3 дни. Минимум 4 участника срещу стандартна такса за всеки. Ако не сме събрали пълния брой, можете да поръчате частно обучение, за един човек или по-малко лица с договорена такса – обадете ни се на 0892 278 999.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Получавай новини за услугата

Избери курс

Канарата предлага различни видове курсове по оцеляване и допълнителни услуги.

*За провеждане на курсовете е необходим минимум брой участници според посочените по горе. След запазване на място от ваша страна ще бъдете информирани най-късно до 24 часа след крайната дата на записване дали курсът ще се проведе.  **Вижте Правилата и Общите Условия за участие

Остави отзив

  Имe
  Фамилия
  Email
  Телефон
  Тема
  Съобщение