КАНАРАТА УЧИЛИЩЕ ПО ОЦЕЛЯВАНЕ

Въведение в оцеляването в дивата природа

Въведение в оцеляването в дивата природа

Записване най-късно до 14 дни преди началната дата на курса:

Дни
Часа
Минути
Секунди
Участниците носят собствени сандвичи или друга храна и вода. СТАРТ – 7 часа сутринта. Оглед на групата преди заминаване за обучителния лагер – набавяне на лиспващо оборудване от магазина на Канарата или недопускане до курса. Среща пред: Стадиона на гр. Трявна. ТЕОРИЯ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ – сценарии, ситуации, комплект за оцеляване, оборудване и др. Разлика между оцеляване и бушкрафт. ЗАПАЛВАНЕ НА ОГЪН И БЕЗОПАСНОСТ – Теория и умения за боравене с нож и изнтрукции по безопасност. ЗАПАЛВАНЕ НА ОГЪН:
 1. Обработване на запалителни материали и дърво с нож, брадва или мачете.
 2. Изготвяне на запалителни материали като стружки, пера, разпалки, разпалване и набиране на дърва за огрев. Управление на огъня. Видове разпалки: кора, мъртва дървесина, мазнина, смола, кора от сребърна бреза и др.
 3. Стартиране на огън – 3 начина. Запалка, магнезиева пръчка, теория за разпалване с кремък и стомана и други начини.
 4. Видове огън.
 5. Всеки прави собствен огън.
ЗАСЛОН
 1. ВИДОВЕ ЗАСЛОНИ – брезент, баша, хамак, палатка, подслон за оцеляване, облекло и пластове.
 2. Създайте подслон заедно.
 3. Дефлектори.
 4. Как да се стоплим в заслон.
 5. Къде да се издигне подслон, безопасност, видимост, падащи дървета, опасни животни.
ТЕОРИЯ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДАТА И СИГНАЛИЗИРАНЕ ВОДА
 1. ВОДНИ ИЗТОЧНИЦИ, пренасяне, пречистване
 2. Демонстрация на оборудване за вода и методи за пречистване.
 3. Храна или вода?
 4. Проверете източниците на вода.
СИГНАЛИЗИРАНЕ
 1. Видове сигнализация на SOS: свирки и шум, светлина, отражение, огън и дим, знаци.
 2. Изградете статив за кула за сигнализация с дим.
 3. Самолетно огледало и демонстрация, правила за видимост при лагеруване.
 4. Сигнали с ръце и тяло.
Еднодневният курс започва в 07:00 сутринта часа на началната дата и обикновено завършва между 16:00 и 18:00 часа на крайната дата. Храна: Моля, да си носите лична храна, тъй като за еднодневните курсове тя не се предоставя от нас. Предвид краткостта на курса перпоръчваме това да са сандвичи или храна подходяща за бърза консумация, а не за готвене. Местоположение: Въпреки че е възможно да стигнем до някои от нашите места за обучение с обществен транспорт, поради самия характер на преподаваните курсове има известна необходимост от отдалеченост по отношение на много лагери. Следователно за някои лагери може да е необходимо да ви извозим с наш превоз или да трябва да наемете такси, за не дълго разстояние. Всички курсове са базирани на открито, не се притеснявайте, това не е лагер за отслабване, няма дълги преходи или планини за изкачване, ние искаме да се забавлявате и да се учите. Все пак е възможно да се наложи да извърште кратък преход пеша до лагера.
СПИСЪК НА НУЖНОТО ОБОРУДВАНЕ ЗА ЕДНОДНЕВЕН КУРС След потвърждаване на вашата резервация ще ви бъде предоставен пълен и подробен списък с оборудването, заедно с конкретни указания. Като минимум обаче, за да бъдете допуснати до курса ще трябва да носите със себе си някои основни комплекти като: Водоустойчиво яке и панталон (в допълнение на нормален панталон и яке подходящи за поход в природата). Подходящи обувки за планинарство. Нож – ножът трябва да е несгъваем (фиксирано острие). Чаша за пиене или бутилка за вода: трябва да е подходяща за поставяне върху огън, например от алуминий. Магнезиева пръчка за запалване на огън и страйкър. Паракорда 550 или здрава връв – от 10 до 30 метра (но не дебело въже). Подходяща раница за да съберете оборудването си. При студено време: топли дрехи и якета, топли чорапи, шапки и ръкавици. Не се притеснявайте, ако не разполагате с всичко необходимо, ние ще можем или да ви предоставим информация откъде да си го закупите или ще можем да ви го продадем на място. Можете да носите и други подходящи за поход и преносими вещи, които ще спомогнат за вашето удобство през деня.
Ежеседмични курсове – всеки петък и / или събота. Записване най-късно до 14 дни преди началната дата на курса
Въведение в оцеляването в дивата природа, за любопитните или по-младите участници, придружени от възрастен, ако искате просто да се запознаете с основните умения, необходими за оцеляването в дивата природа – изграждане на огън, подслон и пречистване на вода – като забавен ден в Тревненската планина заедно с вашето дете или цялото семейство, или като по-необичайна романтична среща с вашата по-добра половинка. Въпреки, че това е безопасен и бюджетен начин за гмуркане в света на оцеляването в дивата природа и живот на открито, курсът има много сериозен подход към темата и ще ви даде важни основи за умения по оцеляване, с които можете да продължите да се развивате чрез един от другите ни курсове. Ще получите и писмено признание с красив сертификат от Училището по оцеляване на Канарата за участие в курса. Курсът е в красива част на Стара Планина около Трявна, на открито (в сняг, дъжд или жега) и ще научите как да подготвите и запалите огън в аварийни ситуации изполвайки специфични методи и надеждни инструменти, как да изградите аварийно убежище, да намерите и пречистите вода, както и теоретично да ви запознае с всички други важни аспекти и необходимите умения и оборудване за оцеляване. Децата между 6 и 15 са добре дошли, но трябва да бъдат придружени от поне един възрастен, който участва в курса. Максимум 2 малолетни лица на 1 възрастен, освен ако не сте организирана група с упълномощен настойник, обучен да контролира и отговаря за повече от две деца едновременно. Този курс изисква минимум двама участници срещу стандартна такса за всеки. Ако не сме събрали пълния брой, можете да поръчате частно обучение, като платите таксата нужна за минималния брой.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Получавай новини за услугата

Избери курс

Канарата предлага различни видове курсове по оцеляване и допълнителни услуги.

*За провеждане на курсовете е необходим минимум брой участници според посочените по горе. След запазване на място от ваша страна ще бъдете информирани най-късно до 24 часа след крайната дата на записване дали курсът ще се проведе.  **Вижте Правилата и Общите Условия за участие

Остави отзив

  Имe
  Фамилия
  Email
  Телефон
  Тема
  Съобщение