КАНАРАТА УЧИЛИЩЕ ПО ОЦЕЛЯВАНЕ

ВДЪХНОВЕНО ОТ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

Какво е курс по оцеляване?

Курсовете по оцеляване са теоретични и практически програми, които ви учат от основни до усъвършенствани умения по оцеляване, предимно в дивата природа. Уменията по оцеляване са техники, които човек може да използва, за да поддържа живота във всякакъв вид природна или изградена среда. Тези техники са предназначени да осигурят основни нужди за човешкия живот, които включват вода, храна и подслон. Уменията също така подпомагат подходящи знания и взаимодействия с животни и растения, за да насърчат поддържането на живота за определен период от време. Уменията по оцеляване са свързани с необходимостта от оцеляване в ситуация на бедствие. Уменията по оцеляване често са основни идеи и способности, които древните са измисляли и използвали в продължение на хиляди години.

Ако участвате или планирате да участвате в някакъв вид дейности на открито, като туризъм, туризъм, конна езда, риболов и лов, планинско колоездене, трябва да имате изградени основни умения по оцеляване на открито, особено при справяне с извънредни ситуации и да ги практикувате често. Бушкрафтът и примитивният живот най-често се прилагат самостоятелно, но изискват много от същите умения.

Ако харесвате приключения или може би обмисляте да пътувате до екзотични райони или сурови среди, като дъждовни гори, тропически климати, места с голяма надморска височина, планини, савани, пустини или арктически зони, със сигурност се нуждаете от официално и всеобхватно обучение в умения по оцеляване, за да увеличите максимално шансовете си за оцеляване в случай на природно бедствие или инцидент, който може да се случи в природата и да застраши здравето или живота ви.

Курсовете по оцеляване на Канарата ще ви помогнат да придобиете, подобрите и усъвършенствате уменията си по оцеляване.

Ние знаем как да отговорим на Вашите изисквания

Курсовете по оцеляване са разделени на три нива:  Въведение в оцеляването, за любопитните или по-младите участници с придружители; Основи по оцеляването – Ниво 2, за по сериозна подготовка за възрастни, юноши и деца с придружители; Пълен курс по оцеляване, изчерпателен курс за юноши и възрастни.

Избери курс

Канарата предлага различни видове курсове по оцеляване и допълнителни услуги.

*За провеждане на курсовете е необходим минимум брой участници според посочените по горе. След запазване на място от ваша страна ще бъдете информирани най-късно до 24 часа след крайната дата на записване дали курсът ще се проведе.  **Вижте Правилата и Общите Условия за участие

Разходки в планината -Trail

Предлагаме организирани разходки по привлекателни маршрути. Избор от леки, средни и силно активни разходки между 2 до 6 часа.

Цена 10 лв*  / човек

*минимум 5 човека

Защо да се запиша в курс по оцеляване?

Има много причини да се запишете за един от нашите брилянтни курсове по оцеляване с практическа насоченост.

Запиши се на курс по оцеляване още днес

Информация и услуги

Канарата – Фитнес, Забавления и Приключения е създадена с идея на специфична философия. Фокусираме се върху важните неща в живота и предлагаме разнообразни дейности за гости и местните жители в Трявна и региона. Те включват фитнес занимания – както на закрито, така и на открито, развлекателни дейности като плуване и каране на каяк, както и приключенски дейности, като планинско колоездене, конна езда или АТВ-спорт, и ние ги допълваме с нашата гама от курсове по оцеляване.

Еднодневен курс

Въведение в оцеляването в дивата природа, за любопитните или по-младите участници, придружени от възрастен, ако искате просто да се запознаете с основните умения, необходими за оцеляването в дивата природа – изграждане на огън, подслон и пречистване на вода – като забавен ден в Тревненската планина заедно с вашето дете или цялото семейство, или като по-необичайна романтична среща с вашата по-добра половинка.

Въпреки, че това е безопасен и бюджетен начин за гмуркане в света на оцеляването в дивата природа и живот на открито, курсът има много сериозен подход към темата и ще ви даде важни основи за умения по оцеляване, с които можете да продължите да се развивате чрез един от другите ни курсове.

Ще получите и писмено признание с красив сертификат от Училището по оцеляване на Канарата за участие в курса.

Курсът е в красива част на Стара Планина около Трявна, на открито (в сняг, дъжд или жега) и ще научите как да подготвите и запалите огън в аварийни ситуации изполвайки специфични методи и надеждни инструменти, как да изградите аварийно убежище, да намерите и пречистите вода, както и теоретично да ви запознае с всички други важни аспекти и необходимите умения и оборудване за оцеляване.

Децата между 6 и 15 са добре дошли, но трябва да бъдат придружени от поне един възрастен, който участва в курса. Максимум 2 малолетни лица на 1 възрастен, освен ако не сте организирана група с упълномощен настойник, обучен да контролира и отговаря за повече от две деца едновременно. Този курс изисква минимум двама участници срещу стандартна такса за всеки. Ако не сме събрали пълния брой, можете да поръчате частно обучение, като платите таксата нужна за минималния брой.

* Ежеседмични курсове – всеки петък и / или събота.

**Записване най-късно до 14 дни преди началната дата на курса.

Тридневен курс

Основи по оцеляването – Ниво 2.

Това е по-подробен курс по основни умения за оцеляване в дивата природа. Ще бъдете на къмпинг за две нощи на открито и вашата решителност да се справите с по-сериозни предизвикателства ще бъде изпитвана през цялото времетраене на курса, като спане с ограничен комфорт и по-опростен избор на храна и приготвянето и.

Това е в допълнение на 6 до 8 часа ежедневни практически и теоретични уроци, които ще получавате и ще включват пълната теоретична презентация по основи на оцеляването в дивата природа, както и умения за изграждане на огън от нула до уверени умения за подготовка, стартиране и управление на огъня, издигане на подслон както в къмпинг стил, така и до авариен подслон, направен от природни ресурси, пречистване на вода, сигнализация за помощ и издигане на по-големи аварийни сигнални структури и употреба.

Също така ще трябва да издържите изпит в последния си ден, за да убедите инструктора, че можете напълно сами да издигнете аварийно убежище, да запалите и поддържате огън с надеждни средства за запалване на огън и, че можете да създадете поне едно опростено сигнално устройство за помощ. При условие, че сте в състояние да докажете, че сте разбрали основите на курса и сте изпълнили всички задачи, Канарата Училище по Оцеляване ще ви издаде н официален сертификат за успешно завършен курс.

Също така ще постигнете минималните основни умения по оцеляване за кратък период от време в дивата природа. Въпреки, че това е много сериозен и тежък курс по основи в оцеляването, ние ви препоръчваме по-късно да се запишете на по-подробен и всеобхватен курс по оцеляване, който в крайна сметка ще затвърди вашите умения и знания по оцеляване и ще ви подготви за ситуация на оцеляване в отдалечена среда или рискова ситуация при приключения на открито.

Деца между 8 и 15 години са добре дошли, но трябва да бъдат придружени от поне един възрастен, който участва в курса. Максимум 2 непълнолетни на 1 възрастен, освен ако не е организирана група с упълномощен настойник.

Предупреждаваме, че къмпингуването през нощта и всички допълнителни дейности, включващи готвене и грижи за подслон и огън, извън класовете на курса, могат да се окажат малко по-трудни за по-малките деца – моля, уверете се, че ако ще участвате в този курс заедно с непълнолетен, че детето ви е физически в състояние да лагерува в минимални условия и извършва физически дейности в дивата природа в продължение на 3 дни.

Минимум 4 участника срещу стандартна такса за всеки. Ако не сме събрали пълния брой, можете да поръчате частно обучение, за един човек или по-малко лица с договорена такса – обадете ни се на 0892 278 999.

* Началните дати на следващите курсове са: 25.03.22; 8.04.22; 29.04.22; 13.05.22; 27.05.22; 10.06.22; 24.06.22.

**Повече дати за курса тук. Записване най-късно до 14 дни преди началната дата на курса.

Шестдневен курс

Пълен курс по оцеляване (от базови до напреднали умения).

Това е най-изчерпателният ни курс за умения по оцеляване, само за най-сериозните, решителни и мотивирани индивиди.

Курсът е в Тревненската планина и по време на заниманията ще останете и ще лагерувате навън, ще готвите за себе си и ще изпитате както среда за къмпинг, така и симулация на ситуации за оцеляване. Ще трябва да сте максимално решителни и устремени към успеха.

Записването за този курс е най-препоръчително за тези, които знаят за каква цел ще им послужи. Независимо дали имате някакви предишни знания и опит, сте добре дошли, при условие, че покажете необходимото сериозно отношение, решителност и дисциплина, изисквани от такъв вид курс. Курсът е подходящ за  начинаещи до средно или дори напреднали индивиди с умения по оцеляване, които биха искали да получат начални знания, да подобрят или просто да опреснят уменията си по оцеляване.

Този изчерпателен курс ще ви позволи да осигурите минимум 72 часа умения за оцеляване в екстремни и опасни условия и умения, които да позволят на спасителните екипи да ви открият. Това е стандартният период, в който спасителните екипи се стремят да открият изчезнали или хора в опасност, докато курсът ще ви покаже и ще ви научи как да се уверите, че можете да бъдете открити в рамките на три дни (72 часа), ако попаднете в опасна ситуация.

Курсът ще ви запознае и с други потенциални умения, които може да искате да проучите в бъдеще, като SERE (оцеляване, отбягване, съпротива и спасение) – специалните умения и тактики по оцеляване във враждебна среда, в които се обучават Британските военни сили, умения за бушкрафт (уменията, които ви позволяват да живеете комфортно и за неопределено дълго време в естествената природна среда, без никакви, или възможно най-малко промишлено произведени предмети, използвайки единствено природните ресурси, при това по отговорен и пестелив начин), включително капани за лов и строителство на убежища, намиране на храна и оказване на първа помощ и медицина в природата.

Основната учебна програма на курса обаче ще ви даде в подробност и изчерпателно възможността да практикувате многократно запалване на огън с надеждни средства, изграждане на авариен подслон, събирането и пречистването на вода и дори умения за намиране на храна, сигнализиране при спешни случаи, навигационни умения в дивата природа.

Курсът постепенно ще симулира възможно най-безопасно близо до реална ситуация за оцеляване и ще трябва да издържите последните 24 часа на  самостоятелно оцеляване в дивата природа само с основно и минимално оборудване и облекло (под редовната инспекция, наблюдение и надзор на вашия инструктор от съображения за безопасност) и ще получите оценка по  следните 3 умения, които трябва да покажете в рамките на определен срок в през вашите последни 24 часа – запалване на огън, изполвайки конкретно  оборудване, аварийно издигане на подслон от естествени материали, което се основава на стандартите, на които сме ви обучили, предоставени от вашия инструктор (т.е. сух, безопасен, стабилен и с определен размер), пречистване на вода, поддържане на хидратация на тялото ви, по избор ограничено изполване на храна от дивата природа (не е разрешен лов или увреждане на животни или защитени видове от всякакъв вид) и аварийно издигане на сигнали.

Курсът ще включва поетапна оценка от втория до 5-ия ден. Ако по някаква причина се провалите на някой етап (не смятаме, че това е силно вероятно, ное възможно), за да осигурим вашата безопасност и сигурност, може да бъдете помолени да прекратите курса, за да предотвратите вреда или нараняване на себе си или на другите. Ние ще направим всичко по силите ни, за да получите необходимите умения и да завършите курса изцяло, но качествата, необходими за придобиване на умения по оцеляване, се основават изцяло на индивидуалните възможности, решителността и физическите способности, така че молим да осъзнаете и приемете, че съществува риск, че не всеки може да издържи пълния курс.

Заключителният изпит през последните 24 часа самооцеляване, също зависи от успешно преминаване през няколко етапа с краен срок на изпълнение – изграждане на подслон, стартиране на огън, пречистване на вода и грижа за себе си. Ако не успеете да преминете задоволително оценката на инструктора на всеки етап в дадения срок, за да не не рискуваме здравословното Ви състояние или сигурност, може да не ви разрешим да завършите всички етапи от изпита. Студентите, завършили всички междинни етапи и последния изпит на курса до задоволително решение на инструктора, ще получат пълен сертификат за завършване с най-високото ни ниво на оценка от Канарата – Училището по Оцеляване. Участниците, които се провалят, на който и да е междинен етап или на последния изпит, ще получат признателно писмо за участие.

Всички студенти ще получат писмени оценки и заключения от инструктора за показаните и усвоени умения и представянето им през целия курс със съвети за по-нататъшно усъвършенстване.

Поради сериозността на този курс лица под 16 години нямат право на участие. Ако сте под 18 години, трябва да получите писмено разрешение на родителите или настойниците си. Трябва да сте в добро физическо здраве.

Минимум 5 участника на курс и максимум 10. Ако не сме събрали пълния брой, можете да поръчате частно обучение, за един човек или по-малко лица с договорена такса – обадете ни се на 0892 278 999.

* Началните дати на следващите курсове са: 02.04.22; 16.04.22; 23.04.22; 07.05.22; 21.05.22; 04.06.22; 18.06.22. Повече дати на курса тук.

**Записване най-късно до 14 дни преди началната дата на курса.

Магазин за оборудване

Канарата – Училище по Оцеляване, Ви предлага покупка и набавяне, както онлайн, така и на място в нашия магазин, на необходимо оборудване и продукти за оцеляване и живот на открито.

Флинтове, ножове, тарпове, баши, пракорда, пакети за оцеляване, спални чували, обувки, компаси, надувамеи дюшеци, специализарани дрехи и якета, специализирани продукти, мачетата и всякакви други.

За водещият инструктор и създателя на курсовете

Илко Цанев е Управител в Канарата ООД, както и ентусиаст за живота в откритата природа, авантюрист и спортен любител. Г-н Цанев има много и различни квалификации и опит, включително сертификати за високи постижения в курсове по оцеляване за напреднали от Обединеното Кралство, от професионални училища по оцеляване, едно от които по това време беше ръководено от най-известния SAS треньор и създател на обучението по оцеляване за Специалните Въздушни части, сп. офицер Джон „Лофти” Уайзман. SAS са инициалите на Special Air Service – Специалните Въздушни части на Великобритания, най-елитните специални части в света. Илко също е обучен за оцеляване и навигация от военен специалист по оцеляване и спасяване, пенсиониран майор от военновъздушните сили на Обединеното кралство, г-н Конрад Алън, който също е експерт в SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape) – специализирани методи и тактики на воеените сили във враждебна среда за оцеляване, отбягване, противодействие и спасение.

Г-н Цанев е имал много и различни приключения, които са изисквали перфектно използване и знания за оцеляване и умения по бушкрафт, които сега той е усъвършенствал до степента на увереност, че може да учи другите. Сред най-забележителните и опасни приключения на Илко Цанев са:

Илко Цанев е офшорен шкипер с отлични навигационни умения и през 2019 г. като шкипер на собствената си ветроходна яхта Тангра, е прекосил Атлантическия океан от Канарските острови до Сейнт Лусия на разстояние от над 2700 морски мили, придружен само от семейството си и два напълно неопитни доброволеца. Под ръководството на г-н Цанев в това начинание екипажът оцелява и успешно е преодолява множество опасни ситуации, включително цялостно скъсване на въжето на главно платно и падането му във водата, повреди в мачтите и ригинга, както на предното, така и на основното платно, над 50 възела вятър, счупен автопилот, който г-н Цанев трябваше да поправи и замени, докато яхтата избягва над 50 възела вятър, избягвайки водно торнадо и опасни пътнически кораби по Атлантическия океан – всичко това за 21 дена сред открития Атлантическия океан, без други поддържащи яхти. За преминаването си Илко Цанев и неговата яхта са получили сертификат и признание от правителството на Сейнт Лусия.

Г-н Цанев има дълъг и богат опит в дивата природа в силно опасна среда. През 2013 г. той организира и изпълни успешно самостоятелна 10-дневна експедиция в тропическите гори на Амазонка, 300 километров преход с каяк по река Джатапу в Бразилия. Там той трябваше да оцелее сам над 10 дни, заобиколен от ягуари и каране на каяк в наситени с гладни каймани води, някои от които достигаха до 7 метра дължина около него. Ежедневно преместване на лагер и средно по 30 км гребане на ден в изтощителна горещина, влага и проливни дъждове, както и разчистване с мачете на първична джунгла за лагеруване, оцеляване с храна от дивата природа, както и преговори с местните племена, за да може да му бъде позволено да лагерува на тяхна територия, без да им навреди или те на него. Г-н Цанев имаше само мачете,  нож и основно оборудване, и нямаше огнестрелни оръжия в тази експедиция.

През същата година, като част от продължително екстремно приключение в Южна Америка, Илко Цанев също е пътувал през перуанските Анди чак до Мачу Пикчу и за част от пътуването си е бил на кон от перуанска порода, преминавайки по изключително тесни, стръмни, опасни и главозамайващи планински пътеки.

През 2012 г. г-н Цанев участва в сафари с кон в 150-километрова експедиция в резервата Massai Mara в Кения, Африка. Където той лагерува в саваната и ежедневно сменя лагера, като се налага да избягва атаки на лъвове, на слонове, нападения от африкански биволи, огромни стада на гну и опасни леопарди и глутници от хиени през нощта. Заплашителни крокодили, носорози и хипопотами при пресичане на реки. Пристигайки безопасно до река Мара на границата с Танзания и известният парк Серенгети, където големи 7-метрови крокодили бяха постоянна опасност близо до лагера му. Всичко това беше направено на гърба на кон без допълнителни оръжия освен нож.

Г-н Цанев също е участвал в експедиции по наблюдение на застрашения вид планински горили – Silverback в Руанда, Африка, за които има многобройни сертификати от правителството на Руанда през 2017 г.

Илко Цанев е изкачвал множество вулкани, включително активни вулкани в различни страни и в различни климатични условия по целия свят, включително в Бали, Индонезия, Сейнт Лусия и в Тенерифе, Канарските острови. Той е пътувал през джунглата в Тайланд през 2011 г., а през 2014 г. е направил двудневна супер бърза конна езда с общо 150 км преход, в планината Родопи достигайки границата на Гърция. Г-н Цанев също е водолаз на ниво Спасител Водолаз и Напреднал Водолаз и се е гмуркал на много места, включително опасни места сред акули и скатове по бреговете на Африка, Малдивите и Бали.

Във всички изброени по-горе и многобройни други приключения, преходи, планински походи и експедиции, г-н Цанев най-често е живял, лагерувал и оцелявал на открито и в дивата природа. Налага се да се справя както със студен, така и с горещ климат и да разпалва огън в дъжд и мокро време, както и много пъти да се грижи за малките си деца и семейството като цяло, което го е придружавало в много случаи. Всъщност едни от първите ученици на г-н Цанев бяха неговите деца и съпруга. Г-н Цанев трябваше да гарантира, че като част от групата малките му деца могат да се грижат за себе си и да бъдат продуктивни членове на експедиционната група, особено в опасна ситуация, която може да ги отдели от възрастните.

„Ако мога да науча дете на 8-годишна възраст на умения по оцеляване и запалване на огън и лагеруване, за да може да оцелее напълно независимо в дивата природа, тогава със сигурност мога да науча и вас.“ Илко Цанев

Г-н Цанев е благодарен на обучението, което е минал и на неговите инструктори и признава, че не би могъл да изпълни нито едно от своите приключения или да оцелее без това обучение, включително основното си и напреднало обучение по оцеляване във Великобритания и навигационните си умения като част както от курса по оцеляване, така и морските курсове.

Други инструктори. Г-н Цанев е обучил двама от най-мотивираните си в тази сфера служители, участващи в други аспекти на Канарата ООД, на инструкторски нива и те също могат да предложат качествено обучение по основи на оцеляването.

Имате ли въпроси относно курсовете, които предлагаме? Изпратете ни имейл или ни се обадете в рамките на работното време на 0892 278 999.

Остави отзив

  Имe
  Фамилия
  Email
  Телефон
  Тема
  Съобщение